RadioX startar lokala nyhetspoddar med AI-programledare
RadioX logo

Måndag 17 maj 2021

RadioX startar lokala nyhetspoddar med AI-programledare

BJÄRE/HAMMARBY SJÖSTAD: Idag inleder Bjäre NU och RadioX hyperlokala dagliga nyhetspoddar med AI-röster som programledare.

- Detta är ett sätt för oss att skapa daglig journalistisk bevakning även på orter som Båstad och Bjärehalvön, säger Joakim Ormsmarck, medieentreprenör och utgivare av Bjäre NU.

Bjäre NU kommer att publicera dagliga nyheter från Bjärehalvön sju dagar i veckan under varumärket Godmorgon Bjäre. Sändningarna är korta, två till tre minuter, innehållet är traditionell lokal nyhetsjournalistik och distribueras via Spotify och Apple. Nyheterna blir ett komplement till den veckoutgivna hemburna tidningen Bjäre NU.

- Vi vill skapa en vana, Bjäreborna ska få en bra start på dagen genom att lyssna på oss. Det är möjligt tack vare den plattform RadioX skapat, säger Ormsmarck.

Samma plattform används i RadioX-sändningar med lokala nyheter från Hammarby Sjöstad som inleds idag. I det fallet är RadioX själva utgivare. Sakari Pitkänen tidigare bland annat chefredaktör för Metro under 14 år är en av grundarna av RadioX.

- Vi visar dels att det går att göra hyperlokal journalistik i områden som saknar journalistisk bevakning. Dels att AI-röster kan användas om man inte har råd, tid eller kompetens att använda levande uppläsare. Eller som ett komplement till mänskliga röster, säger han.

Lyssna direkt: Bjäre, Hammarby Sjöstad

Med RadioX kan användarna skapa professionella nyhetssändningar med extremt få medel. Antingen genom att använda färdiga mallar med jinglar, bakgrundsmusik eller skapa egna format. Plattformen publicerar och distribuerar sändningarna med ett knapptryck. Systemet möjliggör därför storskalig produktion med små personella resurser. En person kan driva flera stationer. Vissa inslag är även baserade på robottexter som skapas automatiskt för att ytterligare öka effektiviteten.

Martin Carlsson är medgrundare och CTO på RadioX.

- Visionen är att RadioX blir Sveriges största radionätverk med många hundra små stationer i hela Sverige, säger Carlsson.

Plattformen lämpar sig lika väl för att driva ett nätverk av nyhetspoddar i stora mediehus som att göra en nyhetspodd för enstaka orter som till exempel Bjäre NU.

Distributionen sker via Spotify och andra poddplattformar, samt inom en snar framtid även på Twitter och Facebook som satsar hårt på ljud i olika former. Smarta högtalare som Google Home och Alexa är också en stor möjlighet för RadioX. Ingen annan levererar så lokala poddnyheter som RadioX har kapacitet att göra.

RadioX har valt att satsa på hyperlokal journalistik. Men plattformen kan användas inom alla områden där stora mängder information ska distribueras till många olika grupper av användare. Det kan vara produkt- och finansinformation eller interninformation på stora organisationer.

- Vi har utvecklat RadioX under ett antal år, att vi är klara nu är verkligen bra timing. Alla stora medieföretag diskuterar just nu hur ljud ska bli en del av framtiden. Vi känner oss lite först i den framtiden, säger Sakari Pitkänen.

Kontakt

Sakari Pitkänen, grundare & VD RadioX
mobilnr 0704-961566
e-post sakari@radiox.se

Martin Carlsson, grundare & CTO RadioX
mobilnr 0733-162533
e-post martin@radiox.se

Joakim S Ormsmarck, publisher Bjäre NU
mobilnr 0707-709105
e-post joakim@madeinbastad.se

Bilder

  • Sakari Pitkänen (JPEG-format, 1 MB)
  • Joakim S Ormsmarck (JPEG-format, 1.1 MB)
  • Bild på mobil med Godmorgon Bjäre i Spotify (JPEG-format, 1.3 MB)

Länkar